Succesvolle Netwerkbijeenkomst Platform Economie, Onderwijs en Arbeidsmarkt in Leidschendam
Op donderdag 20 juni vond er een inspirerende netwerkbijeenkomst plaats, georganiseerd door het Platform Economie, Onderwijs en Arbeidsmarkt (EOA) in Leidschendam. De bijeenkomst werd gehouden in het prachtige Rijksmonument Docter Neherlab, waar de Speakers Club ons in het volledig gerenoveerde auditorium ontving.
Introductie van de Speakers Club
De ochtend begon met een introductie door Mandy Schild. Zij deelde het inspirerende verhaal van de Speakers Club, een initiatief dat zich richt op het ontwikkelen van presentatievaardigheden voor jong en oud. Net zoals men vroeger naar de Nonnen van Vught ging om een taal te leren, kunnen mensen nu bij de Speakers Club leren om met impact te spreken. De club biedt ook programma’s aan speciaal voor kinderen en scholen, waar een duidelijke link ligt naar de onderwijsorganisaties in het platform.
Re-integratie en Participatiebeleid van Gemeente Leidschendam-Voorburg
Hierna volgde een boeiende presentatie door Luna Raphaela, de schrijver van het nieuwe re-integratie- en participatiebeleid van de Gemeente Leidschendam-Voorburg. Luna legde het vernieuwde, meer persoonlijke beleid uit dat gericht is op maatwerk en individuele begeleiding. Het nieuwe beleid moet ervoor zorgen dat iedereen, ongeacht hun achtergrond, een eerlijke kans krijgt om volwaardig deel te nemen aan de maatschappij. Indien mogelijk door het begeleiden naar werk of studie. Kan dit niet, dan wordt er in samenwerking gekeken wat er wel mogelijk is.
Aanpak Laaggeletterdheid en Digitale Basisvaardigheden
De laatste presentatie van de ochtend werd gegeven door Gerard Hendriks, directeur van de Bibliotheek aan de Vliet. Gerard besprak het groeiende probleem van laaggeletterdheid en het gebrek aan digitale basisvaardigheden. Hierbij stond Gerard ook stil bij de groep NT1 (laag taalvaardigen met Nederlands als eerste taal). Deze groep blijft vaak onder de radar. Gerard benadrukte de inspanningen van de bibliotheek om dit probleem aan te pakken, zoals voorleesactiviteiten voor jonge kinderen, het IDO-spreekuur en het Taalhuis. Hij deelde ook zijn visie op meer samenwerking met partners na de opening van de nieuwe vestiging bij het Fluitpolderplein, om gezamenlijk de basisvaardigheden in de gemeeente te verbeteren.
Afsluiting en Netwerken
De bijeenkomst werd afgesloten door wethouder van Eekelen, die de waarde van deze netwerkmomenten voor de gemeenschap benadrukte. Na de formele afsluiting was er nog volop gelegenheid voor de aanwezigen om na te praten en ideeën uit te wisselen.
We kijken uit naar de volgende bijeenkomst, waarin de nadruk meer op onderwijs zal liggen. Geïnteresseerd om hier bij aan te sluiten? Laat het ons weten!