interview met platformlid Dymphna van Ravesteyn
De tweede thematische bijeenkomst van het Platform EOA stond in het teken van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Afgelopen zomer stelde de MRDH Investeren in Vernieuwing op, het Regionaal Investeringsprogramma dat beschrijft wat nodig is om de regionale economie toekomstbestendig te maken. De overgang naar een nieuwe economie heeft gevolgen voor het onderwijs, de arbeidsmarkt en ondernemerschap in de regio. Daar ligt volgens Dymphna van Ravesteyn, directeur GGZ Rivierduinen en lid van het Platform EOA, een grote uitdaging. “Hoe zorgen we er met alle veranderingen voor dat iedereen mee kan doen?”
In de MRDH werkt Leidschendam-Voorburg samen met 22 andere gemeenten om het vestigingsklimaat in de regio te versterken en de bereikbaarheid te vergroten. Naast het Regionaal Investeringsprogramma werkten diverse private partijen aan de Roadmap Next Economy (RNE), een strategie en een actieplan om de nieuwe economie vorm te geven. Een aantal projecten hieruit is opgenomen in het investeringsprogramma. Dit alles moet leiden tot meer kansen en ondersteuning voor ondernemers, meer banen voor hoger- én lager opgeleiden en een economie die voorbereid is op de toekomst.
Regionale verschillen
Eén van de vijf pijlers van de RNE is Next Society. Deze moet leiden tot een regio waarin iedereen meedoet en betrokken is: een inclusieve samenleving. Volgens Dymphna van Ravesteyn een grote uitdaging. “De overgang naar die nieuwe economie heeft gevolgen voor de samenleving, voor de manier waarop we leren en werken. Het is belangrijk dat hier op regionaal niveau afspraken over worden gemaakt tussen bijvoorbeeld onderwijsinstellingen en werkgevers, maar er zijn onderling ook grote regionale verschillen. Rotterdam heeft bijvoorbeeld een belangrijk economisch cluster met haar transport en haven, terwijl Leidschendam-Voorburg een echte woongemeente is met relatief weinig werkgelegenheid. De meeste inwoners vinden werk buiten de gemeente in Den Haag of Leiden. Ook zijn er te weinig huizen voor kwetsbare burgers. Het is zinvol als wordt geïnvesteerd in kleine woningen. Dit stimuleert om zo lang mogelijk thuis te wonen,” aldus Dymphna van Ravesteyn. “Ook kwetsbare burgers kunnen en willen graag een bijdrage leveren aan de samenleving. Deze mensen werken bij voorkeur dichter bij huis. Leidschendam-Voorburg kan dit stimuleren door niet alleen een prachtige woongemeente te zijn maar ook werkgevers te interesseren voor onze gemeente. Dat geeft leven in de stad.”
De inclusieve samenleving begint in de wijk.
Samenwerking is cruciaal
Hoe beschrijft Dymphna van Ravesteyn die inclusieve samenleving? “Een inclusieve samenleving is een samenleving waarin iedereen een verantwoordelijkheid heeft waardoor hij een constructieve en waardevolle bijdrage kan leveren aan de maatschappij. Betaalde banen voor iedereen: dat is maatwerk, maar realiseerbaar en haalbaar. Samenwerking is hierbij cruciaal. Gezien de toenemende complexiteit is het van belang om goed samen te werken met verschillende partijen, lokaal en regionaal, onderling en crossectoraal. Dat gebeurt nu nog te weinig: er zijn nog veel losse eilandjes. Als we willen dat iedereen meedoet, moeten we beginnen in het klein: de inclusieve samenleving begint vooral in de wijk.” Ook het Platform EOA speelt hierin ook een rol. “Die noodzaak tot samenwerking is voor GGZ Rivierduinen een belangrijke reden om deel uit te maken van het Platform EOA. Doordat er verschillende partijen uit de overheid, het bedrijfsleven, het onderwijs en de zorg in vertegenwoordigd zijn, zijn de lijnen kort en kunnen we elkaar beter vinden.”
RNE in een notendop
Naast Next Society beschrijft de RNE vier andere zogenoemde transitiepaden. Uitgangspunten zijn de snelle ontwikkelingen in de internettechnologie en de noodzakelijke overgang naar schone energie. De transitie Smart Digital Delta leidt naar nieuwe ICT-voorzieningen. Smart Energy Delta beschrijft alles wat nodig is om in 2050 een CO2-neutrale regio te zijn. Circular Economy zorgt voor het gebruik en hergebruik van hulpbronnen en reststoffen. En Entrepreneurial Region betreft de bouwstenen voor het benodigde ondernemersklimaat om de overgang naar de nieuwe economie mogelijk te maken.
De komende maand gaat het Platform EOA aan de slag met een actieplan voor 2017. De regionale ontwikkelingen worden hierin meegenomen.
Lees hier verder over het Regionaal Investeringsprogramma Investeren in Vernieuwing.
Download hier de Roadmap Next Economy.